Rinkitės saugias grožio paslaugas

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Akreditavimo tarnyba) vis dažniau gauna pranešimų apie įvairių „specialisčių“ ar „grožio salonų“ atliekamas procedūras su hialurono rūgšties užpildais, mezosiūlais, veido raukšlių korekcijas, lūpų tūrio bei kontūro korekcijas ir kita, tai yra invazines procedūras, kurios išimtinai yra priskiriamos gydytojų kompetencijos sričiai. Didžiulį susirūpinimą kelia tai, kad šie „paslaugų teikėjai“ neturi nei asmens, nei įstaigos sveikatos priežiūros licencijos, suteikiančių teisę vykdyti tokią veiklą. Minėtieji „grožio specialistai“ paprastai reklamuojasi ir savo „darbus“ pristato socialiniuose tinkluose, skelbia internete ar kitur. Be kita ko, Akreditavimo tarnybai jau yra tekę nagrinėti skaudžius atvejus, kuomet pacienčių sveikatai buvo padaryta žala.

Kosmetikės ar net šio išsilavinimo neturinčios „specialistės“, pasivadinusios pačiais įvairiausiais skambiais pavadinimais – grožio terapeutėmis, grožio meistrėmis, veido modeliuotojomis, skelbiasi putlinančios lūpas, naikinančios raukšles, randus veide, gydančios plaukų slinkimą, aknę ir kitus spuogus, celiulitą. „Specialistės“ šias problemas sprendžia atlikdamos intervencines procedūras odoje įvairiais prietaisais, lazeriais ar injekcijomis su ne visuomet aiškios kilmės preparatais. Po tokių procedūrų veido audiniai sužalojami, atsiranda negyjančios opos,       susiformuoja neestetiški randai, o taip pat infekcinio proceso plitimas bei panašios komplikacijos.

Atkreipiame dėmesį, jog dabar plačiai taikomos invazinės grožio procedūros, tokios kaip mezoterapija, biorevitalizacija, trombocitais papildytos plazmos užpildų injekcijos, mezosiūlai, botulino toksino injekcijos bei kitos estetinės ir korekcinės procedūros, yra teisės aktų priskirtos asmens sveikatos priežiūros veiklai, kuria gali užsiimti tik sveikatos priežiūros specialistai: gydytojai dermatovenerologai, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai ar kiti gydytojai, o slaugytojai gali atlikti tam tikras procedūras, vykdydami gydytojų paskyrimus. Šios paslaugos gali būti teikiamos tik sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose licenciją.

       Akreditavimo tarnyba, gavusi informacijos apie neteisėtai atliekamas intervencines estetines procedūras ir rūpindamasi žmonių saugumu, įspėja grožio salonų vadovus ir šių paslaugų teikėjus, kad pastarieji nedelsiant nutrauktų tokią veiklą, o gavusi pareiškėjų skundų, tikrina tokius atvejus ir už neteisėtą vertimąsi asmens sveikatos priežiūros veikla taiko administracinę atsakomybę – skiria baudas nuo 600 iki 1 140 eurų.

      Akreditavimo tarnyba ragina grožio paslaugų klientus aktyviai domėtis šias paslaugas teikiančių specialistų išsilavinimu, kvalifikacija, nepasikliauti vien nepatikimomis rekomendacijomis ar viliojančiomis fotografijomis „prieš“ ir „po“. Visos intervencinės grožio procedūros turi pakankamai didelę riziką ir gali sukelti įvairias komplikacijas, kartais ir negrįžtamas. Tik teisėtai jas atliekantys profesionalai gali parinkti tinkamiausius metodus, naudoti saugius produktus bei prietaisus, taip sumažindami tikimybę patirti žalą sveikatai. Tik licencijuoti asmenys gali užtikrinti, kad paslaugas suteiks medicininės paskirties patalpose reikiamomis infekcijų kontrolės sąlygomis.

      Manome, kad naudinga žinoti kosmetikų, kurie gali teikti tam tikras grožio paslaugas, kompetencijas. Kosmetikai gali atlikti higieninį, profilaktinį odos valymą, sveikų nagų manikiūrą, sveikų kojų pirštų ir nagų pedikiūrą, įvairiais būdais pašalinti plaukus, naudoti vaistažoles kosmetikoje, naudoti vietinės ir užsienio gamybos kosmetikos ir dekoratyvinės kosmetikos priemones, pasigaminti ir naudoti dezinfekcinius tirpalus, pradurti ausis, prižiūrėti įvairią odą įvairiu metų laiku ir kita.

       „Norėjo pasigražinti, o liko subjauroti – tokia dažniausia mums pateiktų skundų, susijusių su grožio paslaugomis, esmė. Raginame atsakingai rinktis specialistą, nes netinkamai atlikta procedūra, pačiu geriausiu atveju − vėjais išleisti pinigai, bet gali būti ir daug rimtesnių pasekmių tiek Jūsų  grožiui, tiek sveikatai“, − įspėja Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

www.vaspvt.gov.lt